Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Τα γλυπτά του Παρθενώνα




Αρνητικός δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, σε άλλη χώρα και με άλλη αφορμή
της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ
Πηγή: εφ. Ελευθεροτυπία, 22.2.2013

Στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Ινδία, με αφορμή το αίτημα της χώρας αυτής για την επιστροφή ενός διαμαντιού 105 καρατίων που βρίσκεται στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να επιστραφεί κανένας πολιτιστικός θησαυρός που έχουν βάλει «στο χέρι» οι Άγγλοι κατά το παρελθόν.
Ο Κάμερον εξομοίωσε το πολύτιμο πετράδι με τα αριστουργήματα του Φειδία, τα οποία φυσικά αποκάλεσε «Ελγίνεια» (από το όνομα του άρπαγά τους). Επιδεικνύοντας την αμετροέπεια του πάλαι ποτέ αποικιοκράτη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στους Ινδούς πως δεν θα πάρουν πίσω το γιγάντιο διαμάντι που η Βρετανία πήρε από την Ινδία την εποχή που αποτελούσε αποικία της, καθώς αυτό στολίζει πλέον ένα βασιλικό στέμμα. Πρόκειται για το στέμμα της εκλιπούσης σήμερα βασιλομήτορος, το οποίο εκτίθεται μαζί με άλλα σύμβολα της βρετανικής μοναρχίας στον Πύργο του Λονδίνου. Το διαμάντι Κοχ-ι-Νουρ είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Στο παρελθόν πολλοί Ινδοί, εκ των οποίων και ο εγγονός του ηγέτη της Ανεξαρτησίας Μαχάτμα Γκάντι, έχουν ζητήσει την επιστροφή του ως ένδειξη μεταμέλειας αλλά και εξιλέωσης για το αποικιοκρατικό παρελθόν της Βρετανίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Έτσι, με κάθε ευκαιρία θέτουν ξανά το αίτημα επιστροφής του διαμαντιού, πράγμα που έπραξαν και τώρα.
«Δεν πιστεύω πως αυτή είναι η σωστή προσέγγιση», απάντησε ο Κάμερον στους Ινδούς. «Είναι το ίδιο ζήτημα με τα Ελγίνεια Μάρμαρα», είπε. «Η σωστή απάντηση είναι το Βρετανικό Μουσείο και οι άλλοι πολιτιστικοί θεσμοί να κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν, δηλαδή να διασυνδέονται με άλλους θεσμούς σ' όλο τον κόσμο ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα πράγματα που έχουμε και που φροντίζουμε τόσο καλά θα τα μοιραζόμαστε, όπως αρμόζει, με ανθρώπους απ' όλο τον κόσμο. Σίγουρα δεν πιστεύω στην ανάγκη επιστροφής τους. Δεν πιστεύω πως είναι κάτι λογικό», τόνισε.
Από χθες που η δήλωσή του έγινε γνωστή στην Αθήνα, γράφτηκαν ποικίλα σχόλια στο Διαδίκτυο για τους Άγγλους που επιμένουν να κρατούν τα κλεμμένα Γλυπτά, αλλά και για την ελληνική κυβέρνηση που ξέχασε πως κάποτε τα διεκδικούσε. Οι αρχαιολόγοι της Ακρόπολης, που έχουν παρακολουθήσει στενά την εκστρατεία επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, θυμούνται πως δεν είναι, πρώτη φορά που Βρετανός πρωθυπουργός αρνείται κατηγορηματικά την επιστροφή τους. Και ο Τόνι Μπλερ μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του είπε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν επιστρέφονται, αν και το κόμμα του προεκλογικά είχε πάρει την ακριβώς αντίθετη θέση.
Τα πετράδια του στέμματος για τους Άγγλους είναι ιερά και η επιστροφή τους αδιαπραγμάτευτη. Συγκρίνοντας λοιπόν ένα πετράδι του στέμματος με τα Γλυπτά του Παρθενώνα θέλει να πει ο ηγέτης των Συντηρητικών πως δεν το συζητούν. Ωστόσο, προ ημερών η δρ Χάνα Μπούλτον από το Βρετανικό Μουσείο δήλωνε πως οι συναντήσεις προσέγγισης των δύο πλευρών (Ελλάδας - Βρετανίας) με βάση τις υποδείξεις της UNESCO συνεχίζονται. Και πράγματι, είχε έρθει στην Αθήνα ομάδα Βρετανών επιστημόνων για να συζητήσει με το Μουσείο Ακρόπολης τη δημιουργία μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης για τα «παρθενώνεια γλυπτά». Αν αυτή η συνεργασία ευοδωθεί, θα ληφθούν τρισδιάστατες απεικονίσεις όλων των κομματιών των Γλυπτών που είναι διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία, πέραν του Βρετανικού και της Ακρόπολης, έτσι ώστε να γίνει πλήρης ανασύνθεσή τους σε ψηφιακή μορφή.
Τέλος, μετά τη δημοσιότητα που έλαβε η δήλωση Κάμερον, ο αν. υπουργός ΠΑΙΘΠΑ Κ. Τζαβάρας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Είναι γνωστή η διαφορά προσέγγισης και αντίληψης που μας χωρίζει από το Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Επί του θέματος αυτού δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τίποτα άλλο εκτός από το ότι: Ήταν, είναι και θα είναι πάγια εθνική θέση μας ο επαναπατρισμός των Μαρμάρων και η υλική σύνδεσή τους με τον τόπο που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε ο πολιτισμός που τα δημιούργησε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: